Jaki chlebak wybrać - metalowy czy drewniany? Który najlepszy?

Przed laty chleb po wypieczeniu chowało się pod kocem lub zawijało go w lnianą ściereczkę. Chodziło o to, aby nie wysechł i był cały czas świeży. Dzisiaj chleb piecze się już rzadko, ale sposób jego przechowywania dalej ma duże znaczenie z punktu widzenia jakości pieczywa.

Jaki chlebak wybrać?

Najpopularniejsze od lat są chlebaki metalowe i drewniane. Nieco rzadziej w sklepach można spotkać modele plastikowe, ceramiczne czy bambusowe. Duże znaczenie ma również sposób otwierania. Do wyboru są chlebaki otwierane z góry i z dołu. Co ciekawe, chlebak nie może być zbyt szczelny. Do środka musi dostawać się powietrze.  Do użytku domowego przeznaczone są chlebaki średniej wielkości. W tych za dużych chleb może się szybko wysuszać, a w za małych wilgotnieć.

Najzdrowsze chlebaki - czyli jakie?

W dobrym chlebaku chleb  nie wysusza się, nie pleśnieje itd. Najtańsze plastikowe modele z uwagi na brak cyrkulacji powietrza i syntetyczność materiału nie są  najlepszym rozwiązaniem, bo chleb może w nich po prostu spleśnieć. Lepszym wyborem są modele z drewna czy metalu.

Duże znaczenie ma przede wszystkim trwałość materiału oraz łatwość utrzymania go w czystości. Plastik czy ceramika mają pewne zalety, ale nie są najlepszym rozwiązaniem. Ceramika nie wchodzi w kontakt z żywnością, ale chlebaki wykonane z gliny są niewielkiej wielkości, co nie zawsze się sprawdza.

Jak przechowywać chleb

Chlebaki drewniane

Drewniane chlebaki królują w kuchniach rustykalnych i urządzonych w stylu eko. Drewno to materiał naturalny, który reguluje poziom wilgoci. Pieczywo przechowywane w takim pojemniku nie wysycha za szybko i nie pleśnieje. Jednocześnie na długo zachowuje swój smak i aromat. Największą wadą jest trudność w utrzymaniu takiego chlebaka w czystości, co przekłada się na trwałość pojemnika. Drewno nie lubi zamaczania, wolno schnie i chłonie detergenty różnego rodzaju. Wymaga więc odpowiedniej pielęgnacji.

Chlebaki metalowe

Dużą popularnością cieszą się od wielu lat także chlebaki stalowe. Stal nierdzewna ma sporo zalet, ale również i swoje wady. Chlebaki wykonane ze stali są lekkie, a więc i praktyczne. Ponadto cechują się wysoką odpornością na wilgoć i są dość łatwe w czyszczeniu. Jednocześnie jednak wyróżniają się dość niską odpornością na promieniowanie słoneczne i ciepło. Powinno się je trzymać w miejscach ciemnych z daleka od słońca. Inaczej pieczywo znajdujące się w środku nagrzeje się i straci swoje walory smakowe. Dodatkowo chlebaki stalowe dość szybko się brudzą. Wprawdzie są łatwe do czyszczenia, ale niestety z uwagi na specyfikę materiału jedno dotknięcie palców kończy się pozostawieniem na nich śladów. Taki chlebak wymaga więc częstego przecierania.

Co ciekawe, najpopularniejsze są obecnie chlebaki mieszane.

Autor